Podjetje SONCE energija je v sklopu razvojnega projekta BETAi (blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco), v katerem sodeluje tudi z drugimi visokotehnološkimi in socialno naprednimi podjetji iz Slovenije, v sklopu projekta Domu Lenart postavilo dodatni dve sončni elektrarni in toplotni črpalki.

Na strehi Doma Lenart je tako po novem nameščenih skupaj 1.112 modulov, ki skoraj v celoti pokrivajo streho doma, in imajo skupno vršno moč 328 kW.
Dom pa je po novem bogatejši tudi za dodatni toplotni črpalki. Dvema toplotnima črpalka za ogrevanje objekta v skupni moči 320 kW, ki sta bili postavljeni že leta 2016, so tako dodali še dve visokotemperaturni toplotni črpalki za ogrevanje tople sanitarne vode in pomoč pri ogrevanju prostorov, ki delujeta tudi pri ambientalni temperaturi do -20°C, v skupni moči 90 kW.

Cilj projekta BETAi je razvoj naprednih energetskih storitev na platformi, katere končni uporabnik je podjetje Dom Lenart, ki opravlja storitev institucionalnega varstva starejših. Upravljalec platforme je podjetje SONCE energija, metode umetne inteligence je razvilo podjetje ComCom, za informacijsko varnost je poskrbelo podjetje Viris in za razvoj krmiljenja naprave pa je prevzelo podjetje EUDOM.

Inovativne rešitve, ki smo jih s partnerji v konzorciju razvili, trgu ponujajo nove poslovne modele pametnega upravljanja z energijo. Na ta način pomagamo k povečanju uporabe obnovljivih virov energije, avtomatiziranemu upravljanju energetskega sistema, nižanju stroškov upravljanja in zniževanju cene električne energije končnim odjemalcem, decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi.

Projekt delno financira EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.