Porast cen električne energije, kakršnega v Evropi še nismo beležili, znova dokazuje, da je usmeritev v energetsko samooskrbo pravilna in nujna. Prejšnji teden je cena elektrike na evropskem trgu dosegla sedemkratnik cene v primerjavi z letošnjim poletjem.

Tista gospodinjstva in podjetja, ki so z lastno investicijo že poskrbela za energetsko samooskrbo, namreč skokovitih cen električne energije ne bodo čutila. Za vse ostale porabnike se bo po naših predvidevanjih cena električne energije na debelo v naslednjem letu povišala za 100 do 200 odstotkov, kar se bo odrazilo pri strankah na od 50 do 100 % podražitvi stroškov elektrike.

“Za primerjavo: tista samooskrbna gospodinjstva, ki zdaj plačujejo 14 – 20 evrov mesečno, bodo tudi v prihodnjem letu ostala pri enakem znesku. Prav tako bo podjetje, ki je pred ureditvijo samooskrbe plačevalo za elektriko 1.500 evrov, potem ko je prešlo na oskrbo z lastno samooskrbno sončno elektrarno pa samo še 150 evrov, tudi naslednja leta ostalo pri tem znesku. Po drugi strani lahko gospodinjstvo, ki ni samooskrbno in zdaj za elektriko plačuje 100 evrov, prihodnje leto pričakuje mesečni račun za 150 do 200 evrov,” pravi Gregor Novak, solastnik skupine SONCE in direktor energetske tržnice SunContract, in poudarja, da tudi trenutna kriza na energetskem trgu dokazuje, da so 100-odstotno samoooskrbne vasi in mesta nedvomno edina pravilna prihodnost, ker so odporne na dogajanje na energetskem trgu. “Konec avgusta smo odprli prvo takšno 100 % samooskrbno vas Zavrate, priključitev fotovoltaične elektrarne na Zdravstvenem domu Radeče je nadaljevanje prizadevanj podjetja SONCE glede samooskrbnih in podnebno nevtralnih skupnosti v Sloveniji,” dodaja Gregor Novak. Cilj skupine SONCE je, da postanejo najprej vse vasi, seveda pa tudi mesta v Sloveniji, samooskrbne.

Aktualni energetski krč, ki že hromi Evropo, po drugi strani prispeva k ozaveščenosti porabnikov električne energije, da je odločitev za postavitev lastne sončne elektrarne zanje najbolj racionalna rešitev. Za elektriko bodo plačevali manj, pridobivali jo bodo iz obnovljivega in okolju prijaznega vira. V skupini SONCE tako v prihodnjem letu pričakujemo podvojitev prometa iz letošnjega leta in se veselimo, da lahko pišemo novo poglavje skupne zgodbe vseh, ki se zavedajo pomena zelene in podnebno nevtralne prihodnosti ne le za Evropo, temveč za ves svet.