Sončna elektrarna je sistem, ki pretvarja sončno svetlobo v električno energijo. Sestavljena je iz pretvornika in fotovoltaičnih celic, ki so povezane v sončne panele. Poleg tega lahko vaši elektrarni dodate baterijski hranilnik, ki bo vaš sistem spremenil v hibridno sončno elektrarno. Le-ta omogoča shranjevanje proizvedene energije za kasnejšo uporabo.

 

Delovanje sončne elektrarne

Sončni paneli svetlobo pretvarjajo v električno energijo

Sončni paneli so sestavljeni iz seboj povezanih fotovoltaičnih celic. Narejeni so iz polprevodnih materialov, najpogosteje silicija. Fotovoltaične celice absorbirajo sončno svetlobo in jo pretvarjajo v električno energijo z enosmernim tokom (DC). Več sončne svetlobe pomeni višjo proizvodnjo električne energije. Več nameščenih sončnih panelov na vaši strehi pa prav tako vodi v povečano proizvodnjo.

Pretvorba energije iz enosmernega v izmenični tok

Električna energija, ki jo proizvaja sončna elektrarna, se s pomočjo pretvornika (inverterja) pretvori iz enosmernega toka v izmenični tok (AC). Pretvorjena elektrika se nato uporablja neposredno za napajanje različnih naprav v vašem gospodinjstvu ali podjetju. Shranjuje se lahko v baterijski hranilnik ali se pošlje v električno omrežje, kar vam lahko prinese dodatne koristi.

Hibridna sončna elektrarna – shranjevanje proizvedene energije v baterijskem hranilniku

Shranjevanje električne energije v baterijskem hranilniku omogoča kasnejšo uporabo energije, takrat ko ni sončne svetlobe ali ko pride do izpada električnega omrežja. Prav tako se lahko z omenjenim sistemom izognete dražjim tarifam in obenem zmanjšate svojo priključno moč. Shranjena energija v baterijskem hranilniku je tako ključna za optimizacijo vaših mesečnih stroškov elektrike.

 

Prednosti hibridne sončne elektrarne

Prihranek pri stroških in energetska neodvisnost

Investicija v hibridno sončno elektrarno zmanjša stroške elektrike in poveča neodvisnost od energetskih podjetij. Prav tako lahko začnete napredno upravljati s presežki energije, ki jo proizvede vaša sončna elektrarna. S pomočjo tržnice SunContract jo lahko optimalno izkoristite ali kot podjetnik prodate drugim odjemalcem.

Okolju prijazna tehnologija

Sončne elektrarne ne povzročajo emisij toplogrednih plinov. To prispeva k zmanjšanju globalnega segrevanja in onesnaževanja ozračja. Z njihovo uporabo boste prispevali k ohranjanju okolja.

Dolga življenjska doba

Kvalitetna sončna elektrarna, ki vam jo vgradimo pri nas, lahko proizvaja električno energijo za vsaj nadaljnjih 30 let. Poleg tega varuje in podaljšuje življenjsko dobo strešne kritine, saj jo ščiti pred UV sevanjem. Odločitev za hibridno sončno elektrarno je tako izjemno varna naložba. Prinaša predvidljive prihranke in prispeva k trajnostnemu razvoju.

 

Sorodni članki

  1. Kaj je baterijski hranilnik elektrike pri sončni elektrarni?
  2. Ali sončna elektrarna seva?
  3. Ali se investicija v hibridno sončno elektrarno izplača in kako varna je?

Vas zanima postavitev hibridne sončne elektrarne? Pošljite nam povpraševanje in pridobite brezplačno in neobvezujočo ponudbo za hibridno sončno elektrarno.