Imate tudi vi težavo postaviti lastno sončno elektrarno, ker vam je distributer električne energije zavrnil soglasje za priklop oziroma vam je tega izdal z omejeno dopustno močjo kot ste zanjo zaprosili? To se dogaja zaradi zastaranih in prešibkih distribucijskih omrežij, ki kot taka niso bila zasnovana za implementacijo proizvodnih naprav in ki, za razliko od odjema, dvigujejo napetost omrežja. Zaradi tega se lahko hitreje zgodi, da napetost pade izven zahtevanega območja 230V +- 10%, kar lahko povzroči težave pri odjemalcih.

Na srečo obstaja enostavna rešitev, ki vam kljub temu omogoča, da postanete energetsko neodvisni s svojo sončno elektrarno in preklopite na obnovljivi vir energije. Odvečne električne energije namreč ne rabite pošiljati nazaj v omrežje, temveč jo lahko shranite v baterijski hranilnik.

Kdaj se investicija sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom izplača?

Naši strokovnjaki in svetovalci so izračunali, da se sončna elektrarna s hranilnikom finančno izplača, če ste prejeli omejeno soglasje za več kot 5 kW. Za manj kot 5 kW je kombinacija s hranilnikom sicer še vedno možna, a se investicija glede na povprečno potrebo po elektriki za standardno gospodinjstvo finančno kasneje povrne.

Poglejmo, kakšen sistem sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom bi potrebovali, če želimo imeti standardno velikost sončne elektrarne za gospodinjstva z vršno močjo 11 kW, mi pa smo prejeli soglasje za 5 kW.

Takšna elektrarna v povprečju proizvede na letni ravni 11 do 13 MWh elektrike, ob predpostavki, da je naša povprečna poraba nekje okoli 1kW. Da lahko shranimo večji del presežne proizvodnje elektrike, ki je ne smemo spustiti v omrežje in so izgube tako minimalne, bi bilo najbolj optimalno takšno elektrarno nadgraditi z 10 kWh baterijo.
Za takšno kombinacijo lahko prejmemo subvencijo 5.500 EUR, s čimer lahko skoraj v celoti pokrijemo dodatni strošek baterije. Investicija pa se povrne nekje med 6 in 9 leti – odvisno od osnovnega stroška elektrarne na katerega vpliva tudi, kakšne komponente zanjo uporabimo, kakšna je orientacija strehe, ki vpliva na sam izkoristek sončne energije in nenazadnje od cene elektrike, ki se prav tako spreminja.

Če je soglasje zavrnjeno v celoti so izgube energije višje, in je potrebno v tem primeru investirati v večjo baterijo in hkrati nujno dodati še EMS – energy managment system, ki bo časovno manipuliral z vašo porabo (zamik porabe).

Sončna elektrarna + baterijski hranilnik + SONCE = energetska neodvisnost

Če ste prejeli omejeno ali zavrnjeno soglasje za priključitev, vam baterijski hranilniki tako v osnovi pomagajo, da lahko kljub temu postavite sončno elektrarno, ki bo zadovoljila vaše energetske potrebe, hkrati pa ne bo obremenjevala omrežja.

Bodite pozorni! V primeru, da želite sončno elektrarno zaradi omejenega soglasja nadgraditi z baterijskim hranilnikom, morate za tak sistem posebej vložiti novo vlogo za spremembo soglasja. A naj vas obenem takoj pomirimo. Vse to namesto vas uredimo mi.

Imajo pa baterijski hranilniki še več drugih prednosti:

  • Večja energetska neodvisnost: Z baterijskim hranilnikom lahko zmanjšate porabo električne energije iz omrežja, saj shranjujejo presežke energije, ki jih proizvaja vaša sončna elektrarna. To pomeni, da se lahko zanesete na samooskrbo z električno energijo in zmanjšate odvisnost od distributerjev električne energije.
  • Izboljšanje stabilnosti omrežja: Z uporabo baterijskih hranilnikov lahko zmanjšate obremenitev elektro omrežja in s tem prispevate k boljši stabilnosti sistema.
  • Zaščita pred izpadi električne energije: Baterijski hranilniki lahko zagotovijo zaščito pred izpadi električne energije, kar pomeni, da bodo vaši gospodinjski aparati v omejenem obsegu delovali tudi v primeru izpada omrežja.
  • Baterijski sistem vam bo lahko zmanjšal odjemno moč za izračun omrežnine, kar bo v prihodnosti pomenil tudi manjši strošek za omrežnino na obračunsko moč.
  • Podpora obnovljivim virom energije: Baterijski hranilniki omogočajo boljše izkoriščanje obnovljivih virov energije, saj se presežki energije ne izgubijo zaradi omejitev ali zavrnitev soglasja, ampak se shranijo za kasnejšo uporabo.
  • Zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida: Z uporabo baterijskih hranilnikov in posledično boljšim izkoriščanjem obnovljivih virov energije pomagate pri zmanjševanju emisij ogljikovega dioksida.

V podjetju SONCE vam bomo pomagali izbrati in namestiti ustrezne baterijske hranilnike za vaše potrebe, ob upoštevanju različnih dejavnikov, kot so velikost vaše sončne elektrarne, vaša poraba električne energije in razpoložljivost omrežja.

Skupaj bomo zasnovali rešitev, ki vam bo omogočila večjo energetsko neodvisnost in zmanjšala vaše stroške za električno energijo. Poleg tega pa vam uredimo še vso potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije iz EKO sklada – tudi za baterijske hranilnike, ki so občutno višje kot samo za sončne elektrarne. Vaše neobvezujoče povpraševaje lahko oddate tukaj. Baterijski hranilnik LUNA

Baterijski sistem LUNA – Huawei

Za vas uredimo vlogo za subvencijo za sončne elektrarne in baterijske hranilnike EKO sklada

EKO sklad ponovno podeljuje nepovratne finančne spodbude za naložbe v sončne elektrarne za samooskrbo. Subvencije je možno dobiti tudi za naprave, ki že obratujejo.

Za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije so spodbude znatno višje kot so pri investicijah samo v sončno elektrarno. Te znašajo kar 500 € za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave, vendar ne več kot 25 odstotkov stroškov naložbe. Samo za sončno elektrarno subvencija znaša 50 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave.

Konkretno to pomeni do 6800 € subvencij za sončne elektrarne priključene za klasičen gospodinjski odjem (bolj tehnično, za odjemna mesta z varovalkami 3 x 25A) in celo do 17.000,00 € za klasičen poslovni odjem (to je za odjemna mesta z varovalkami 3 x 63A).

Za vse naše stranke, ki so upravičene do teh spodbud, lahko dokumentacijo uredimo pri nas. Celoten razpis najdete na spletni strani EKO sklada.

Želite ponudbo za sistem sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom? Pošljite nam neobvezujoče povpraševanje.