Glede na trenutno gibanje cen elektrike na energetskem trgu, ki je izjemno nepredvidljivo, in na možnosti, ki nam jih daje nov Zakon o oskrbi z električno energijo, SONCE energija kot prvi na slovenskem trgu uvaja model dinamičnega določanja cen. Ta sistem je bolj pošten do proizvajalcev, ker sledi trenutnemu gibanju cen na borzi. Tako prvi v Sloveniji dodajamo novo storitev neposrednega dostopa do cen na borzi električne energije, ki je podprta na energetski tržnici SunContract.

Kako se bo določala cena?

Prioritetno se upošteva cena sklenjenih P2P dogovorov na energetski tržnici SunContract, kjer se za več mesecev vnaprej lahko dogovorite za fiksno ceno s končnimi kupci.
Namesto fiksne letne cene pa vam ponujamo zagotovljeno dinamično ceno, ki jo določa trg na borzi električne energije (BSP – energetska borza SouthPool). Cena se vsak dan vnaprej določa za vsako uro posebej, glede na ceno, doseženo na avkcijskem trgovanju na debelo. Borzno doseženo ceno znižamo zgolj za 10 % za pokrivanje stroškov naših storitev oz. stroškov odstopanj na izravnalnem trgu, ostaja tudi nizek strošek transakcijske provizije v višini 0,00099 EUR/kWh.

Primer trgovanja na BSP SouthPool sredi novembra, kjer so razvidni novi nivoji cen, ki so postali nova resničnost in kjer ste lahko tudi vi soudeleženi:

Takšen način obračunavanja cen za proizvajalce pomeni 100% transparentnost, ker lahko trenutno veljavni ceni dnevno sledijo na spletni strani energetske borze. Prav tako bodo proizvajalci z dinamično ceno tudi ob nenadnih nihanjih cen navzgor na energetski borzi deležni dodatnih zaslužkov. Pogodbeno ceno bodo lahko proizvajalci kadarkoli, ne glede na dogajanje na borzi, dodatno fiksirali s P2P dogovori na SunContract energetski tržnici, kot je to možno že več kot tri leta.

Kaj dinamični model pomeni za odjemalce?
Odjemalci električne energije bodo lahko še naprej kupovali po fiksnih cenah, kot so bili to vajeni doslej, ali pa si bodo tudi sami izbrali dinamični paket.

Pridružite se nam na SunContract tržnici v letu 2022! Pišite nam na naslov [email protected] ali nas pokličite na 059 07 09 09.