Z začetkom letošnjega leta se je zaključila stara uredba o samooskrbi z električno energijo, s tem pa tudi letni netmetering. Čeprav je bil model letnega netmeteringa, ki je omogočal letni obračun razlike med proizvodnjo in porabo električne energije, pri strankah izjemno priljubljen, pa je investicija v lasten vir elektrike tudi po novi uredbi še vedno smotrna.

Ključna razlika nove uredbe v primerjavi s prejšnjo je v načinu obračunavanja proizvedene in porabljene električne energije. V preteklosti je sistem letnega netmeteringa omogočal letni obračun razlike med proizvodnjo in porabo električne energije pri sončnih elektrarnah. Morebitni manko je stranka doplačala po prejetem obračunu, v začetku novega leta. Presežke pa je lahko pri SONCE energija preko SunContract platforme prenesla v uporabo v naslednje koledarsko obdobje za uporabo na svojem ali drugem merilnem mestu, znotraj bilančne skupine SunContract.

Po novem sistemu pa letnih poračunov ne bo ve. Prav tako bo moral vsak imetnik sončne plačati omrežnino, tudi če v omrežje odda več elektrike, kot je odvzame. Plačila bodo
stvar komercialnega dogovora med ponudnikom in imetnikom elektrarne.

Kako se lotiti investicije po novi uredbi za samooskrbo?

Kljub ukinjenemu letnemu netmeteringu je investicija v lasten vir energije še vedno smiselna. Ena izmed najbolj učinkovitih rešitev je sistem hibridne elektrarne, ki združuje prednosti sončne elektrarne in hibridni baterijski hranilnik. Pri SONCE energija smo to kombinacijo sončne elektrarne in baterijskega hranilnika nadgradili še z inovativnim modelom poračunavanja električne energije, ki temelji na osnovnih, že preverjenih storitvah P2P (peer-to-peer), ki jih s pomočjo partnerstva s SunContract energetsko tržnico na slovenskem trgu ponujamo že 5 let.
Ti zagotavljajo večjo fleksibilnost pri proizvodnji in porabi energije ter boljši energy management. Ta inovativni model obračunavanja električne energije bo našim strankam omogočil maksimalne prihranke in celovito trajnostno samooskrbo. Obenem so predvidoma v marcu napovedane tudi nove subvencije za baterijske hranilnike, ki bodo pomembno znižale osnovni strošek investicije. Tako bo doba povračila investicije primerljiva s tisto pri klasičnih sončnih elektrarnah, kar pomeni med 7 in 10 let.

Ste v preteklih letih dobili omejeno ali zavrnjeno soglasje za gradnjo sončne elektrarne? Sedaj je odlična priložnost za ponovni premislek. Hibridna elektrarna je odlična rešitev tudi za vse vas.

Imate že izdano soglasje za letni net-metering? Ne čakajte z izgradnjo naprave

Vsi, ki ste ujeli vlak za izdajo soglasja za letni netmetering, a še niste izbrali ponudnika za izgradnjo sončne elektrarne, vam svetujemo, da le-tega izberete čim prej. Naprava namreč mora biti zgrajena in priključena v omrežje do konca leta. Ob tem je treba upoštevati, da tako montaža kot sam priklop, ki ga opravi lokalno distribucijsko podjetje, terjata svoj čas. Samo čakalna doba na priklop v povprečju znaša okoli enega meseca. V nekaterih primerih lahko čakalna doba naraste celo do dveh mesecev. Upoštevati je treba, da so to trenutni podatki in da se lahko v teku leta razmere spremenijo ali čakalne dobe podaljšajo.

Če potrebujete dodaten razlog, da pohitite s svojo odločitvijo o izbiri ponudnika, pa vam mi ponuja še dodatno ugodnost, ki traja do konca februarja 2024. Strankam, ki se do konca februarja odločijo za nas kot ponudnika sončne elektrarne, bomo namreč pokrili stroške dogovorjene priključne moči do konca tekočega leta. Prej kot se odločite, večji so lahko prihranki. Mi pa se zavežemo, da vam elektrarno čim hitreje, tudi v parih dneh po potrjeni ponudbi, zmontiramo.

Poleg tega v sodelovanju z NLB omogočamo hitro in ugodno financiranje preko “NLB Zelenega partnerskega kredita”. Ta kredit do 50.000 EUR ponuja odplačilo do 84 mesecev, nespremenljivo obrestno mero 4,50 %, brez stroškov ob sklenitvi kredita in je na voljo za stranke vseh bank.

Vlaganje v sončne elektrarne ostaja pomemben korak k trajnostni samooskrbi in energetski neodvisnosti. Z našimi rešitvami, ki združujejo sodobne tehnologije in učinkovite finančne modele, smo tukaj, da vam pomagamo doseči te cilje. Za več informacij o naših storitvah in NLB Zelenem partnerskem kreditu se obrnite na nas.