V Sloveniji poteka sanacija poplavljenih območij in mnogi se na nas obračajo z vprašanjem, kako ravnati s sončno elektrarno in kako varno je obratovanje sončnih elektrarn v takšnih razmerah na območjih, ki so bila poplavljena. S pomočjo naših strokovnih služb smo tako pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kaj naj storim, če je poplava poškodovala našo hišo, na kateri imamo sončno elektrarno?

Najprej je treba izklopiti elektriko na varen način. Nato predlagamo, da pokličete našega strokovnjaka v podjetju SONCE energija, da preveri, kateri deli elektrarne so bili poplavljeni. Najpogosteje so to nižje ležeči elementi, kot so elektro omarice ali razsmerniki. Te dele je treba pregledati, nekatere zaščitne ali korodirane elemente tudi zamenjati. Poplave so zelo verjetno uničile razsmernike in drugo elektronsko opremo, ostalo opremo pa je treba presušiti pred ponovnim vklopom elektrarne.

Če imate svojo sončno elektrarno zavarovano proti poplavam pri zavarovalnici, je treba pred popravilom vso škodo fotografirati. Svetujemo, da čim prej kontaktirate zavarovalnico oziroma svojega zavarovalnega agenta, ki vam bo dal nadaljnja navodila za sanacijo in povračilo škode. Zavarovalnice so se že organizirale in omogočajo prijavo škode za fizične osebe tudi na daljavo.

Vsekakor pa svetujemo, da sanacijo opravi usposobljeno podjetje za gradnjo sončnih elektrarn, saj le to zagotavlja pravilno sanacijo elektrarne in ponovno obratovanje.

Kaj pa, če se ne vidi poškodbe na sončni elektrarni, saj je voda zgolj zalila elektroniko?

Nivo poplave je vedno viden z nivojno črto nesnage, ki jo pustijo poplave na opremi ali stenah. Iz tega nivoja lahko tudi, ko je voda že odtekla, vidimo, kaj je bilo poplavljeno. Vsekakor naj sanacijo zaradi osebne varnosti in tudi zaščite premoženja izvaja usposobljen strokovnjak.

Kaj naj storimo z razsmerniki, in kaj z baterijskimi hranilniki, ki jih je zalila voda?

Če sumite, da so bili razsmernik ali baterije izpostavljeni vodi ali vlagi, svetujemo, da ravnate skrbno in previdno. Priporočamo izklop napetosti na zaščitnih elementih iz omrežja in tudi iz baterijskega sistema.

Kaj naj naredim s poškodovanimi elementi sončnih elektrarn?

Odvisno od tega, ali je sončna elektrarna zavarovana pri zavarovalnici ali ne. Vedno je najprej treba poskrbeti za sanacijo sončne elektrarne in poškodovane komponente ustrezno popraviti ali poskrbeti za njihov odvoz. Če je elektrarna zavarovana, bo verjetno zavarovalnica želela, da poškodovane komponente shranite do prihoda cenilca. Če pa zavarovalnica tega ne zahteva, potem za odvoz poškodovanih komponent ob sanaciji običajno poskrbi podjetje, ki bo tudi izvedlo sanacijo elektrarne.

Kam naj se sploh obrnemo za pomoč glede popravila naše sončne elektrarne?

Če je vaš objekt na območju, ki so ga nedavno prizadele poplave in obstaja sum, da je prišlo do okvare sončne elektrarne, lahko kontaktirate našo servisno službo. Trenutno opravljamo servis samo za naše stranke, ki smo jim postavili sončno elektrarno.
Oddelek za servis podjetja SONCE energija, d.o.o., je dosegljiv vsak delavnik od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro na telefonski številki 051-278-474 ali na elektronskem naslovu [email protected].  

Prosimo vas, da ob klicu ali elektronskem sporočilu javite vse potrebne podatke: elektrarna, lokacija vašega objekta, opis težave in če je le možno, priložite še fotografije poškodovanega materiala.

Kako hitro lahko pridete k nam domov in pregledate mojo sončno elektrarno?

Ker se v teh dneh soočamo z izjemno povečanim obsegom dela zaradi ekstremnih vremenskih razmer, vse naše uporabnike prosimo za potrpežljivost. Na vaša vprašanja in zahtevke bomo odgovorili v najkrajšem možnem času. Če morda kakšen klic zgrešimo, vas bomo zagotovo zelo kmalu poklicali. Če vaša elektrarna deluje, vendar z napako, vas prosimo za razumevanje, vse zahtevke uporabnikov, ki so bili udeleženi v poplavah, bomo obravnavali prioritetno.